
En due – en fremtid
FOTO: Stine Tybring Aune, Mette Randem
TEKST: Stine Tybring Aune, Randi Bjelland
Deler av artikkelen er hentet fra Krigsropet nr. 45 2024
Kan en due, bli til en kylling, bli til en høne, bli til egg, bli til en skoleplass?
Det er en varm dag. Solen står høyt på himmelen og innimellom kommer det et etterlengtet vindblaff smygende gjennom den smale inngangen til bakgården i Sultan District i Kenya. Vi befinner oss ca 3 timer med bil ut fra Nairobi og har nå ankommet en gruppe kvinner som lager varer for Others.
Stemmingen der inne i bakgården er upåklagelig. Latteren sitter løst, praten går, noen synger, noen sitter med håndarbeidet i fanget og prater om livet med en venn. En liten håpefull oase midt i livet. For det er det det er; med arbeid i hendene som gir en inntekt og som videre gir nye muligheter.

Noen har med seg bananbark kjøpt fra den lokale bonden, andre har sanket inn sisal langs veikanten eller hugget ned en plante fra sin egen jordflekk i bakhagen. Noen har vært på markedet og kjøpt perler, lim og ståltråd. I dag skal de få opplæring i hvordan de kan lage duer i sisal og bananbark. Nå finner de frem tegningene til produktet, måler opp, hjelper hverandre og skaper sammen – en fin liten due til å henge på et juletre, på en dekorativ kvist eller kanskje som en gave til noen. Alle disse små stegene blir til en inntekt og nye muligheter. Det skaper en selvstendig inntekt for kvinner som tidligere var satt i en tradisjonell rolle knyttet til familien og husstellet.

Å jobbe for Others gir kvinnene en selvstendig inntekt, som igjen gir familiene helt nye muligheter.
Livet på bygda
Her ute på landsbygda lever de fleste fra hånd til munn. Det du dyrker i dag, gir næring i morgen. De færreste har en jobb og dersom de har en jobb, er inntekten så spinkel at den knapt gir nok til det mest nødvendige – mat og et enkelt sted å bo. Med en inntekt fra Others og sysselsetting av kvinnene skaper vi plutselig 2 inntekter til familien det gir rom for så mye mer. Plutselig åpner det seg muligheter man tidligere bare har drømt om. Dette er drivkraften til Others og til menneskene som er involvert i konseptet.
Historien om kvinnene bak produktene fra Others er mange, men er det en ting man skal trekke frem er det det gjennntakende svaret på spørsmålet om hva kvinnene bruker lønnen til – de svarer nesten i kor- skolepenger til barna. En kvinne reiser seg opp og forteller:
– Første gang jeg fikk lønn fra det jeg lagde var jeg så stolt. Jeg kjøpte meg et nytt vaskefat. Den andre gangen jeg fikk lønn kjøpte jeg en levende kylling. Jeg sa til mannen min at han ikke fikk lov å slakte den fordi jeg skulle la den vokse seg stor. Kyllingen ble større og større, ble til en høne og en dag la den egg. Noen av eggene solgte jeg på markedet, men to av eggene lot jeg ligge og høna ruget på de så de ble til nye kyllinger. Jeg tenkte at en kylling kan jeg selge for enda mer en egg. og sånn har jeg fortsatt. Jeg tar noen egg og selger de og noen egg lar jeg bli igjen. En dag hadde jeg tjent nok penger så jeg kjøpte en skoleuniform til datteren min og betalte skolepenger for henne. Nå går hun på skole og jeg håper jeg kan fortsette å tjenes penger så hun kan få fortsette på skolen. Ingen i min familie har gått på skole og jeg kan bare lese bittelitt.
Den håndlagde duen bringer håp og forteller historien om nye muligheter.
Historien er enkel, men det er to ting som slår meg. 1 – hvor lite som skal til for å få til en endring. 2- hvor raske prioriteringer mennesker tar for å få det litt bedre. Ingen overflødig luksus, bare det mest nødvendige. Et vaskevannsfat for å beholde litt enkel hygiene og en bedre sikring av kunnskap og utdannelse for barna.
Tilbake i bakgården er det liv, smittende latter og god stemning. Felleskap, vennskap og arbeid flyter over i hverandre uten grenser. Snart har 4 kvinner lært seg å lage duer og nye muligheter er skapt. Nå gjenstår det bare å få de solgt slik at de kan få flere ordre og sikre neste generasjon mer skolegang.
Duene får du kjøpt i vår nettbutikk til Others

Hva skal til?
Når et produkt blir designet for Others er det flere ting vi må ta hensyn til.
- Håndkraft: Produktet må kunne lages for hånd uten tilgang på maskiner, strøm, eller dyrt utstyr. Strøm er oftest en mangelvare ute på landsbygda og dersom det finnes strøm er tilgangen vekslende. En maskin vil i tillegg koste penger både i investering, men også i vedlikehold.
- Tilgang på håndverk og kunnskap: de fleste av teknikkene vi benytter oss av i dag er lokalt håndverkskunnskap med lange tradisjoner og som har blitt overført i generasjoner.
- Tilgang på materialer: vi benytter oss av tilgangen på lokale materialer, ofte materialer som vokser vilt og der innsankingen kan bidra til en ekstra inntekt for familien.
- Godt design: et utseende på produktet som passer til det norske markedet – kunder må like produktet og være villig til å betale for det. Prisen er basert på en rettferdig lønn til produsenten.

Kjøp duen fra Others.no
Others er Frelsesarmeens konsept for rettferdig handel. Den håndlagde duen du har lest om i denne artikkelen, og også mye annet flott av håndverk, julepynt og julegaver, kan du bestille i nettbutikken til others.no.
Flere muligheter
Har du tenkt på at julepynt kan brukes på flere ulike måter. Heng duene på en kvist eller gren for et dekorativt element, bruk den som pynt på en pakke eller som et dekorelement når du dekker et flott bord. De er også fine å gi som en liten gave til en du vil glede.
Duene er også fine å finne frem til påske. Hent inn noen fine kvister fra naturen og sett de in vann. Så kan du henge på de fine duene eller noen håndbroderte påskeegg og vente på at kvistene begynner å spire. Ta naturen med deg inn og gled deg over de ulike sesongene.


Artikkelforfatteren
Stine Tybring Aune er daglig leder for Others i Norge – Frelsesarmeens konsept for rettferdig handel. I denne teksten tar hun oss med på besøk til Others i Kenya, slik at vi selv kan reflektere over ulikhetene i verden og hvordan den enkelte av oss positivt kan bidra til å gjøre en forskjell.