Fastelavn
HISTORIKK
Ordet fastelavn betyr «kvelden før fasten» og er starten på fastetiden. Fastetiden er en 40 dagers periode før påskehøytiden. Fasten er en symbolsk høytid som skal minne om tiden da Jesus gikk uten mat og drikke 40 dager i ørkenen. Før fasten var det viktig at man hadde spist seg god og mett for å gjøre seg klar.
Det var ekstra god mat og rikelig med søtsaker var en viktig del av markeringen. Varianter av tradisjonen er mange fra land til land.
Opprinnelig var nok ikke boller en del av den tradisjonelle markeringen, men en type bolle dukket opp på 1500 tallet og henger sammen med den katolske fortiden i Skandinavia. Fra begynnelsen av 1900 tallet så man en type wienerbrødsdeig brukt til boller, mens i nyere tid er det boller av hvetemel og gjær som brukes.
Her i Norge er fasten fortsatt en viktig høytid for mange. Du vil oppleve at noen faster fra mat i et bestemt tidsrom, mens andre velger å gi avkall på andre ting i fastetiden.
De aller fleste av oss forbinder fastelavn med boller delt i to med masse deilig fyll inni.
I nettbutikken vår finner du mange flotte produkter du trenger for å bake. Ta på deg et godt forkle, finn frem kjøkkenredskaper i tre og kjøkkenhåndkle i høy kvalitet.

Inviter en du er glad i på deilige, fylte boller
OPPSKRIFT: Hveteboller, ca 20 stk
- 150 g smør
- 5 dl helmelk
- 50 g gjær
- 150 g sukker
- ½ ts salt
- 2 ts kardemomme
- 13 dl hvetemel
- 1 stk vispet egg
Bland sammen alle ingrediensene. Du trenger ikke varme opp melken, men om du har anledning er det fint å bruke romtempererte ingredienser.
Bruk en kjøkkenmaskin til å elte deigen om du har det. Elt deigen i 10-15 min, enten i maskin eller for hånd.
La deigen heve under et kjøkkenhåndkle på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
Strø litt mel på bordet og hvelv deigen ut av bakebollen. Del deigen i biter og trill dem til lange pølser. Del i ca. 20 biter.
Form bollene. La de etterheve på en stekeplate med bakepapir på et lunt sted i minst 15 minutter.
Sett stekeovnen på 225 °C.
Pensle bollene med sammenvispet egg.
Stek midt i ovnen i 8-12 minutter til de blir gylne.
La dem avkjøles på rist før servering.

Fyll bollene med noe godt
«Fastelavnsboller blir alltid litt søl og gris, men det er godt da»
7 TIPS TIL FASTELAVN-BOLLEFYLL
Det mest vanlige i dag er å fylle bollene med syltetøy og pisket krem, men mulighetene er mange. Her har du noen tips til nye varianter.
Del bollen i 2 og legg inn ditt favoritt-fyll.
Klassikeren:
- pisket kremfløte med 1/2 ts sukker/vaniljesukker
- bringebærsyltetøy
- dryss med melis på toppen
Tenåringen:
- pisket kremfløte med 1/2 ts sukker/vaniljesukker
- kremost naturell
- knuste Oreo-kjeks
- et dryss med kakaopulver på toppen
Svensken «Semlor»
- pisket kremfløte med 1/2 ts sukker/vaniljesukker
- mandelfyll eller pisket kransekake-masse
Luksusbolle 1
- pisket kremfløte med 1/2 ts sukker/vaniljesukker
- hakkede pistasjnøtter
- revet sjokolade i kremblandingen
Luksusbolle 2
- smelt hvit sjokolade i kremfløte i en gryte. Smelt på lav varme
- pisk fløteblandingen til fløyelsmyk krem
- frysetørket bringebær vendes inn i kremen
Bursdagsbolle
- en kule av din favoritt is
- saus etter eget ønske
Lettvinten
- bruk en boks ferdig vaniljekrem fra butikken.
- like godt uten, men kan også blandes sammen med litt ferdig pisket krem

God fastelavn!