Skip to main content
FRAKT: 79,-                FRI FRAKT OVER 699,-                FRI RETUR                BETAL MED VIPPS, KLARNA ELLER BANKID

Den deilige høstmaten 

Trenger du middagstips for høsten?
Her har du 3 klassiske oppskrifter til mat som smaker godt når mørket

Middagstips fra Others

Høsten er en tid for å trekke inn og se høstmørket falle. Vi lager lun stemning med tente lys, pledd og koser oss med den beste høstmaten. Samle en gjeng rundt bordet med familie & venner og nyt et deilige, rykende varmt måltid sammen. Kanskje har du vært ute på tur og plukket epler? Tiden har kommet for å høste inn og lage deilige måltider sammen.

Lenger ned i artikkelen finner du oppskrift på tradisjonell fårikål, langtidsstekt lam og en deilig eplekake.

lammelår others

imponer med langtidsstekt lammelår

«Langtidsstekt lammelår er en klassisk høstmiddag som alltid er populær.»

Langtidsstekt lammelår

Lam er en klassisk rett som mange spiser på høsten. Her er en oppskrift på langtidsstekt lammelår som garantert vil imponere gjestene dine:

Ingredienser:

  • 1 lammelår
  • 4-5 hvitløksfedd
  • 1 stor løk
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timian
  • 1 sitron
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 dl vann


Fremgangsmåte:

  1. Ta lammelåret ut av kjøleskapet og la det ligge på kjøkkenbenken i ca. en time til lammet har romtemperatur.

  2. Sett ovnen på 125 grader.

  3. Skjær hvitløksfeddene i tynne skiver og stikk dem inn i lammelåret.

  4. Skrell og skjær løken i grove biter og legg dem i en ildfast form sammen med lammelåret.

  5. Tilsett rosmarin, timian, saften av en sitron, olivenolje, salt og pepper og gni dette godt inn i lammelåret.

  6. Hell vannet i formen.

  7. Dekk formen med aluminiumsfolie og sett den midt i ovnen.

  8. Stek lammelåret i ca. 6 timer til det er mørt og faller av beinet.

  9. Ta av folien de siste 30 minuttene for å få en sprø skorpe på lammelåret.

  10. La lammelåret hvile i ca. 20 minutter før du skjærer det opp i serveringsstykker.

Server lammelåret sammen med ovnsbakte rotgrønnsaker, poteter og en god saus. Lykke til!

Fårikål er kåret til norges nasjonalrett mange ganger

Tradisjonell fårikål

Fårikål regnes av mange som Norges nasjonalrett og et av høstens høydepunkter.

Her får du en klassisk og god oppskrift på fårikål. Den er enkelt å lage, men kjøttet skal trekke i ca. 2,5 time så det er viktig å beregne nok tid. Du kan gjerne lage fårikål dagen i forveien. Mange vil nok mene at den smaker enda bedre oppvarmet dagen derpå.

Til 4 personer trenger du: 

  • ca 1,5 kg fårikålkjøtt av lam (marmorert kjøtt gir ekstra god smak)
  • ca 1,5 kg hodekål
  • 2 ts hele pepperkorn 
  • 3 ts salt
  • ca 3,5 dl vann, eller nok vann til å dekke bunnen av kjelen

Tilbehør

  • poteter
  • tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte:

  1. Skjær opp lammekjøttet i rause biter dersom du bruker lammeskiver eller lignende.

  2. Skjær opp kålhodet i store båter.  

  3. Legg kjøtt og kål lagvis i en stor kjele. Begynn med kjøttet først. Kålen kan bli svidd dersom den ligger nederst. Strø salt og pepper mellom hvert lag.

  4. Hell over vannet og la det koke opp. Sett ned varmen når vannet koker. Bruk lokk slik at vannet ikke fordamper. Ellers kan fårikålen bli tørrkokt. 

  5. La får i kålen få trekke under lokk til kjøttet løsner fra benet (ca. 2-3 timer). Du trenger ikke røre i gryten underveis, men et lite rist innimellom er ok. 

  6. På slutten av trekketiden til fårikålen koker du poteter, dekker et hyggelig bord og venter på at alt skal bli ferdig. Enkelt og velsmakende!

Inviter noen hjem på middag og server rykende varm fårikål. Lykke til!

bak en deilig eplekake og del med venner

Farmor Bodils eplekake

En klassiker om høsten er eplekake. Enten du høster epler fra din egen hage, eller kjøper norske epler i butikken er lun eplekake en favoritt hos mange. Eplekake kan serveres som en dessert med vaniljeis ved siden av, eller som kveldskos en ruskete høstkveld.

Til en rund form (22 cm) trenger du:

  • 200 g smør
  • 2 kopper sukker
  • 3 egg
  • 2 1/2 kopp mel
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • ca. 4 epler (eller ønsket mengde)
  • 2 ts perlesukker
  • 0,5 ts kanel

Tilbehørsalternativer

  • vaniljeis (valgfritt)
  • vaniljesaus (valgfritt)
  • hakkede mandler
  • friske bær

Fremgangsmåte:

  1. Skrell eplene, fjern kjernehus og skjær eplene i ca. 0,5 cm tynne skiver. 

  2.  Smør og sukker vispes til en hvit og luftig masse. Her er det en fordel å bruke en elektrisk visp eller kjøkkenmaskin. 

  3. Knekk eggene, og tilsett ett egg av gangen. 

  4. Sikt inn mel, vaniljesukker og bakepulver. Bland godt sammen til du har fått en tykk og god røre. 

  5. Vend inn ca. halvparten av epleskivene i røren.

  6. Hell røren i en smurt form (22 cm).

  7. Legg resten av epleskivene på toppen av røren og dryss over perlesukker og kanel etter ønske. 

  8. Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 1 time. Følg godt med så kaken ikke blir brent. Sjekk med en stekepinne etter 45 min om kaken trenger lengre steketid eller om den er ferdig. Steketiden kan varierer fra ulike ovner. 

Inviter noen hjem på lun eplekake med vaniljeis. Dette blir garantert en velsmakende kveld.  Lykke til!

Hentet fra familien Solvangs kokebok

Dekk et hyggelig bord, og inviter inn til en varm høstmiddag 

    0
    Din handlekurv
    Din handlekurv er tomTilbake til shoppen
      Legg til rabattkode