Tradisjonell fårikål
Fårikål regnes av mange som Norges nasjonalrett og et av høstens høydepunkter.
Her får du en klassisk og god oppskrift på fårikål. Den er enkelt å lage, men kjøttet skal trekke i ca. 2,5 time så det er viktig å beregne nok tid. Du kan gjerne lage fårikål dagen i forveien. Mange vil nok mene at den smaker enda bedre oppvarmet dagen derpå.
Til 4 personer trenger du:
- ca 1,5 kg fårikålkjøtt av lam (marmorert kjøtt gir ekstra god smak)
- ca 1,5 kg hodekål
- 2 ts hele pepperkorn
- 3 ts salt
- ca 3,5 dl vann, eller nok vann til å dekke bunnen av kjelen
Tilbehør
Fremgangsmåte:
- Skjær opp lammekjøttet i rause biter dersom du bruker lammeskiver eller lignende.
- Skjær opp kålhodet i store båter.
- Legg kjøtt og kål lagvis i en stor kjele. Begynn med kjøttet først. Kålen kan bli svidd dersom den ligger nederst. Strø salt og pepper mellom hvert lag.
- Hell over vannet og la det koke opp. Sett ned varmen når vannet koker. Bruk lokk slik at vannet ikke fordamper. Ellers kan fårikålen bli tørrkokt.
- La får i kålen få trekke under lokk til kjøttet løsner fra benet (ca. 2-3 timer). Du trenger ikke røre i gryten underveis, men et lite rist innimellom er ok.
- På slutten av trekketiden til fårikålen koker du poteter, dekker et hyggelig bord og venter på at alt skal bli ferdig. Enkelt og velsmakende!
Inviter noen hjem på middag og server rykende varm fårikål. Lykke til!